شقاق مقعد

انواع شقاق و علل بروز

علل بروز شقاق گوناگون است و عمدتا بر اثر فشار و یبوست بروز می کند. انواع شقاق نیز بر اساس زمان بروز بیماری به دو دسته حاد و مزمن تقسیم می شود. شقاق زخمی است که در ناحیه مقعد ایجاد می شود. شقاق زمانی ایجاد می شود که ناحیه مقعد دچار اسپاسم عضلانی و زخم شود. با ایجاد شقاق در ناحیه مقعد حالت های سوزش، درد و خارش در این ناحیه ایجاد می شود و برای بیمار بسیار آزاردهنده است. دیده شدن رگه های خون در مدفوع یکی دیگر از علائم ایجاد شقاق می باشد. این بیماری یک عارضه شایع در ناحیه مقعد است و همانند یک زخم نمایان می شود. همانطور که گفته شد این بیماری با سوزش، خارش، درد و خونریزی همراه است. برای درمان این عارضه نیاز است تا با انواع شقاق و روش های درمانی آن آشنا شوید تا سریعتر به بهبودی کامل برسید.

علل ایجاد عارضه شقاق

علل پیدایش انواع  شقاق با یک پارگی بیضی شکل و کوچک در سر مقعد همراه است و باعث می شود هنگام اجابت مزاج با درد و خونریزی همراه شود. در این شقاق پارگی که در مقعد ایجاد میشود سطحی و کوچک است که در صورت بهبود نیافتن این زخم به مرور زمان عمیق تر خواهد شد. به دلیل وجود اعصاب زیاد در ناحیه مقعد علائم شقاق برای بیمار بسیار آزار دهنده و دردناک است.

انواع شقاق

عارضه شقاق در تمامی سنین رخ می دهد و بروز این عارضه در زنان و مردان یکسان است. اما می‌توان گفت که زنان پس از زایمان بیشتر به این عارضه مبتلا می شوند. بروز شقاق بیش از ۸۰ درصد در دیواره لترال مقعد رخ می دهد. در صورتی که شقاق در محل دیگری از مقعد ایجاد شود معمولا عارضه بیماری های دیگر می باشد. به همین دلیل باید دلایل بروز زخم شقاق بررسی شود. به طور کل انواع شقاق به دو دسته تقسیم می شود.

انواع شقاق حاد و مزمن

انواع شقاق به شکل های زیر معرفی می شوند.

شقاق حاد

شش هفته اول بروز علائم شقاق یا فیشر، شقاق حاد ایجاد می شود. این بیماری در این مرحله با درمان های ساده و ابتدایی مانند درمان خانگی برطرف می شود. تنها با استفاده از تسکین دهنده های طبیعی، نشستن در آب گرم و گرم نگه داشتن عضلات زخمی و تکرار آن سه بار در طول روز می توان این بیماری را کاهش داد. در معاینه شقاق حاد پزشک متخصص یک زخم تازه را در ناحیه مقعد مشاهده می کند.

درمان شقاق حاد در 95 درصد مواقع با رعایت رژیم غذایی و مراقبت های خانگی امکانپذیر است. اما چنانچه علايم آنوسکوپیک مثل Hypertrophide papilla sentinel pile همچنان مشاهده شود بیماری وارد فاز جدیدی خواهد شد.

شقاق مزمن

یکی دیگر از انواع شقاق، شقاق مزمن است که پس از گذشت ۸ هفته از ایجاد آن، این بیماری را از مرحله حاد به مرحله مزمن تبدیل می کند. برای درمان شقاق مزمن درمان های ابتدایی تاثیرگذار نیست و باید از روش های پیشرفته تر برای درمان این بیماری استفاده کرد. علت بروز شقاق مزمن درمان نکردن شقاق حاد می باشد. شقاق مزمن به دنبال ادم (التهاب) و فیبروزیس (تصلب) زخم شقاق حاد بروز می کند.

اسپاسم عضلانی مقعد باعث جلوگیری از خون رسانی به زخم مقعد شده و سبب تاخیر درمان و جوش خوردن لبه های زخم می شود و بدین ترتیب شقاق مزمن به وجود می آید. در برخی شقاق های مزمن زائده های گوشتی نیز به وجود می آید. برای درمان این نوع از شقاق در یک دوره پماد و داروی مناسب بر اساس شرایط بیمار استفاده می شود. همچنین می توان در این شرایط از روش های پیشرفته تر پزشکی مانند لیزر درمانی برای درمان انواع شقاق استفاده کرد. لیزر شقاق برای درمان شقاق مزمن با استفاده از بی حسی موضعی یا بی حسی اسپاینال به صورت سرپایی اجرا می شود. با استفاده از لیزر شقاق بیمار درد و عوارض عمل جراحی شقاق به روش باز را تجربه نمی کند.

اگر شقاق درمان نشود

انواع شقاق اگر درمان نشود حادتر و عارضه دار می شود. عوارض درمان نکردن شقاق شامل بروز عفونت و آبسه مقعدی، بروز اسکین تگ و گوشت اضافه مقعدی و اختلال در عمل دفع می باشد. علت عمده بروز شقاق یبوست مزمن است و پس از بروز شقاق مشکل یبوست نیز تشدید خواهد شد. همچنین بیمار عوارض و علائم شقاق که شامل سوزش و درد و خونریزی است را تحمل می کند.

Back to list

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *