شقاق چیست

شقاق مقعد به انگلیسی آنال فیشر (Anal Fissure ) می شود. به همین دلیل به این بیماری فیشر مقعدی نیز می گوییم. این بیماری در اصل یک زخم به حالت بریدگی در ناحیه مقعد است که با علائم درد و سوزش بروز می کند. شقاق در بین مردان و زنان و در سنین مختلف کاملا شایع است اما در میان کودکان و نوجوانان بیشتر گزارش شده است. معمولا علت بروز شقاق یبوست یا اسهال مزمن می باشد و خود به خود بروز نمی کند. شقاق در کودکان نیز می تواند بر اثر کمبود مصرف آب و مایعات و حتی حساسیت به شیر گاو بروز کند. زخم شقاق معمولا در قسمت خلفی مقعد مشاهده می شود. زیرا در این ناحیه خونرسانی کمتر است و بهبودی زخم شقاق را به تاخیر می اندازد.

تشخیص شقاق

دو روش برای تشخیص شقاق وجود دارد. ابتدا بررسی علائم بیمار که شامل گزارش کردن درد و سوزش و مشاهده خون قرمز روشن می باشد. در مرحله بعدی پزشک با معاینه بیمار و مشاهده زخم و شکاف موحود در دهانه مقعد بیماری شقاق را تشخیص می دهد. اگر بیمار بالای 40 سال باشد معمولا کولونوسکپی نیز برای ایشان تجویز می شود.

۱۰ علت بیماری شقاق

معمولا علت بیماری شقاق، ایجاد خراشیدگی در پوست مقعد به دنبال اسهال طولانی مدت یا یبوست است. این خراشیدگی باعث انقباض عضله داخلی مقعد می شود و این انقباض باعث ایجاد درد شدید می گردد.
علت اصلی بیماری شقاق یبوست مزاج است. یعنی عبور مدفوع سفت و خشک، در مواقع اجابت مزاج و طولانی شدن فاصله اجابت مزاج ها است. یبوست، بیماری کرون، زایمان، معاینه داخلی مقعد، جسم خارجی، نخوردن مایعات کافی، نداشتن ورزش و پیاده روی، بارداری،بیماری های قابل انتقال از راه تماس جنسی، غذا های آماده و فست فود از علل بیماری شقاق یا فیشر هستند.

شقاق دو نوع است
١-شقاق حاد
بصورت زخم در ناحيه مقعد است كه به راحتي قابل تشخيص است. 6 هفته اول بروز شقاق به آن شقاق حاد می گوییم.
٢-شقاق مزمن
زمانی به شقاق مزمن می گوییم که حداقل یک ماه و نیم از شروع شقاق گذشته است. درمعاينه شقاق زخم حالت فيبروز دارد. در انتهایزخم شقاق پاپيلایبزرگي ديده می شود. همچنین لازم است بررسی های لازم جهت بیماری های التهابی روده و معاینه مقعد و رکتوم انجام شود.

درمان شقاق حاد
شقاق حاد

برای درمان این بیماری چند روش وجود درد که بطور هم زمان استفاده می شوند و تا تاثیر کامل، به حدود ده روز زمان نیاز است.
الف) استفاده از موادی که حجم مدفوع را زیاد می کنند و باعث نرم شدن مدفوع می شوند:
با رعایت رژیم غذایی حاوی مواد غذایی فیبردار مانند کلم، کاهو، خیا، سیب همراه پوست آن، میوه جات، خاکشیر محلول در آب، اسفرزه محلول در آب، انجیر خشک که آب انداخته شده است و یا دارو هایی مثل پسیلیوم، شربت لاکتولوز یا شربت منیزیم می توان به این هدف دست یافت.
ب) نشستن در لگن آب گرم حاوی چند قطره بتادین روزانه سه تا پنج مرتبه و هر بار به مدت حدود بیست دقیقه.
پ) استفاده از دارو های کاهش دهنده درد که شامل پماد بی حسی لیدوکائین بطور موضعی یا دارو های مسکن خوراکی است
ت) استفاده از دارو هایی که باعث افزایش خون رسانی به این ناحیه می شوند مانند پماد نیترو گلیسیرین. این پماد با اتساع عروق خونی ناحیه مقعد باعث افزایش خون رسانی به آن می شود و در نتیجه به ترمیم زخم سرعت می بخشد. البته استفاده از این دارو در بعضی افراد باعث سوزش در محل استفاده یا سر درد می گردد. روش استفاده از آن بطور موضعی روی زخم مقعد دو الی سه مرتبه در روز است .
درمان های فوق تقریبا” همیشه باعث بهبود فیشر حاد می شوند ولی در فیشر مزمن فقط در نیمی ا ز موارد باعث رفع علائم می شود و بقیه افراد نیاز به جراحی دارند.

درمان شقاق مزمن

زمانی که شقاق از فاز حاد خارج شده است و دیگر به درمان دارویی جواب نمی دهد جراحی شقاق با یکی از روش های لیزر پرتوان یا تیغ جراحی پیشنهاد می شود. روش جراحی به این صورت است که قسمتی از عضله داخلی مقعد که دچار انقباض شده است برش زده می شود. این امر باعث می گردد که انقباض رفع شود و درد بیمار از بین برود. پس از رفع درد، زخم مقعد تدریجا” بهبود خواهد یافت. پس از عمل درد مربوط به شقاق مزمن از بین می رود ولی درد مربوط به برش و انجام جراحی تا چند روز تداوم دارد که با مسکن قابل کنترل است و مشکلی برای بیمار ایجاد نمی کند. اگر که شقاق مزمن در نواحی غیر از خط وسط دیده شود می تواند نشانه بیماری های دیگری همچون کرون ایدز سیفلیس سل و یا لوسمی باشد.

لیزر شقاق

لیزر شقاق در مراحل اولیه می تواند به استفاده لیزر کم توان در 3 الی 12 جلسه ختم شود. اما کاربرد اصلی لیزر در درمان شقاق استفاده از لیزر پرتوان دی اکسید کربن در زمان نیاز به جراحی شقاق مزمن می باشد. در مواقعی که شقاق نیاز به جراحی دارد توصیه می شود هرگونه برش و جراحی در این ناحیه توسط متخصص جراحی و لیزر ماهر و با لیزر پرتوان انجام شود. زیرا در جراحی شقاق با لیزر دیگر نیازی به پانسمان و بخیه نیست و به دنبال آن شاهد کاهش التهاب و عوارض و نقاهت بعد از جراحی شقاق خواهیم بود. بیمارانی که تحت لیزر شقاق جراحی می شوند می توانند همان هفته اول بعد از جراحی در محل کار خود حضور یابند و به زندگی روزمره خود برسند. اما بیمارانی که عمل جراحی شقاق با تیغ و کوتر را انجام داده اند دچار عوارض گوناگونی از جمله بی اختیاری مقعد می شوند و حداقل یک الی دو ماه نمی توانند به محل کار و زندگی عادی بازگردند. به همین دلیل لیزر شقاق نسبت به عمل جراحی شقاق ارجح می باشد.

درمان تنگی مقعد ناشی از شقاق

عمل جراحی تنگی مقعد یا انوپلاستی در مواقعی که عضلات مقعد دچار اسپاسم شدید شده اند مورد نیاز می باشد. در این روش که به آن اسفنکتروتومی نیز گفته می شود عضله درگیر برش زده می شود. ممکن است این برش با لیزر پرتوان، تیغ جراحی یا با کمک کوتر انجام شود. البته توصیه بر این است که جراحی در ناحیه مقعد با لیزر پرتوان انجام شود که بیمار کمترین عارضه و عود را تجربه کند. در جراحی تنگی مقعد با لیزر پرتوان دیگر نیازی به بخیه نیست و همزمان با برش سر عروق و عضلات ناحیه ترمیم می شود. یکی دیگر از روش های درمان تنگی مقعد در مراحل اولیه این است که بیمار حجم فیبر غذایی مصرفی خود را افزایش دهد. به این ترتیب روزانه حجم مناسبی از مدفوع از ناحیه مقعد عبور می کند و مانع بروز تنگی مقعد در مراحل پیشرفته می شود. اگر زخم درمان نشده مثل زخم شقاق در ناحیه وجود داشته باشد افزایش فیبر غذایی به تنهایی کافی نخواهد بود.

هزینه درمان شقاق

قیمت لیزر شقاق

برای دریافت دارو و ویزیت اولیه بیمار یک بار هزینه ویزیت متخصص جراحی را پرداخت می کند و در صورتی که نیاز به جراحی با لیزر و یا لیزر درمانی شقاق داشته باشد هزینه دقیق بعد از معاینه بیمار اعلام می شود. برای اطلاع از حدود هزینه لیزر شقاق با مطب تماس بگیرید یا به تلفن واتساپ پیغام دهید.
ساعات پاسخگویی شنبه تا چهارشنبه ۱۰ صبح تا ۱۹
تلفن با پیش شماره 021 تهران 
۲۲۷۶۶۸۵۳۲۲۷۶۱۶۰۰

واتساپ 09120052674

آدرس : تهران، پاسداران، نبش گلستان ۹، پلاک۴۵۷ ،ساختمان پرنس، واحد ۱۰