سینوس پیلونیدال یا کیست پیلونیدال نوعی کیست مویی است که در انتهای کمر و نزدیک به چین باسن قرار دارد و معمولاً به دلیل عفونت پوستی و برگشت مو ایجاد می شود. کیست پیلونیدال یک بیماری شایع است و سالانه افراد بسیاری را درگیر می کند. اما بسیاری از بیماران سینوس پیلونیدال از درمان و مراجعه به دکتر متخصص خجالت می کشند. این کیست اگر عفونی شود همراه با درد بوده و نیاز به درمان زودرس دارد.

شدت کیست پیلونیدال از یک کیست مزمن تا عفونت حاد می تواند متغیر باشد. این کیست اگر به موقع درمان نشود، می توانند منجر به آبسه و ایجاد کیسه های عفونتی و حفره در زیر پوست که سینوس نامیده می شوند، گردد. بنابراین کیست پیلونیدال می تواند در مراحل بسیار پیشرفته خطرناک باشد. به خصوص هنگامی که بیمار شاغل بوده و نیاز است که مدت زمان زیادی در طول روز در حالت نشسته باشد. این بیماری می تواند در هر قسمتی از پایین تنه از دنبالچه تا مقعد را درگیر کند.

چه کسانی در معرض خطر سینوس پیلونیدال هستند؟

سینوس پیلونیدال یک بیماری با آمار بروز بالا است و طیف وسیعی از افراد را می تواند درگیر کند. اما به طور کلی افرادی که در ادامه به آنها اشاره شده است در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به این سینوس پیلونیدال هستند :

  • مردان : جنس مذکر نسبت به مونث احتمال بیشتری برای ابتلا به این بیماری دارد.
  • افرادی که دارای میانگین سنی بین 16 تا 35 سال هستند ( محدوده بلوغ تا بزرگسالی ).
  • افراد شاغلی که کار آنها به صورت نشسته است. گفته می شود در خلال جنگ جهانی این بیماری به بیماری راننده جیپ معروف بوده است. زیرا در افرادی که مدت زمان طولانی در حالت نشسته قرار دارند، شایع تر است.
  • افرادی که دارای اضافه وزن هستند.
  • افرادی که به لحاظ ژنتیکی دارای موهای ضخیمی هستند. این مورد احتمال گره خوردن و حلقه شدن مو در فولیکول را هنگام رویش بیشتر می کند.
  • افرادی که از لباس های تنگ استفاده می کنند. در این حالت نیز احتمال عدم رشد صحیح مو و ایجاد سینوس پیلونیدال بیشتر است.

علائم بالینی سینوس پیلونیدال

نکته مهمی که در سینوس پیلونیدال باید به آن اشاره کرد این است که این بیماری ربطی به سرطان نداشته و نباید آن را زمینه بروز سرطان دانست. کیست پیلونیدال ممکن است به صورت زیر ظاهر شود:

ابتدا ممکن است سینوس پیلونیدال با آبسه همراه باشد. در این حالت فولیکول مو عفونی می شود و چرک در بافت چربی جمع می شود. در مرحله بعد به علت وجود آبسه و عفونت طولانی مدت، سوراخ و حفره در زیر پوست ایجاد می گردد. در موارد شدید نیز ممکن است سینوس ایجاد شود که حفره ای عمیق تر است. شکل ظاهری کیست به صورت یک گودال یا منفذ کوچک در پوست که حاوی نقاط تیره یا مو است، مشاهده می گردد.

درمان سینوس پیلونیدال

اصلی ترین راه برای درمان سینوس پیلونیدال استفاده از روش های جراحی است. جراحی این بیماری معمولا به دو صورت باز یا بسته انجام می شود که انتخاب نوع جراحی به شدت بیماری و تشخیص پزشک انجام می گیرد. بهتر است جراحی و تخلیه کیست مویی با لیزر کیست مویی پایین کمر باشد. لیزر کیست مویی به روش بسته و پلاستیک بهترین روش درمان سینوس پیلونیدال است که عود و عوارض و دوره نقاهت طولانی جراحی باز را ندارد.

دکتر زهرا سعادتی

اشتراک گذاری
منتشر شده توسط
دکتر زهرا سعادتی

پست های اخیر

درمان بواسیر با چند روش ساده

بواسیر یا هموروئید، یک مشکل شایع در زمینه سیستم گوارشی است که معمولاً با ورم…

5 ماه قبل

لیزر فیستول مقعدی

لیزر فیستول مقعدی یک روش نسبتا جدید برای درمان بیماری فیستول می باشد. جراحی فیستول…

5 ماه قبل

آنچه که باید درباره بواسیر بدانید

بواسیر نوعی بیماری مزمن است که به دلایل مختلف در هر فردی ایجاد می شود.نام…

5 ماه قبل

عمل جراحی فیستول مقعدی

عمل جراحی فیستول مقعدی برای درمان اتصال غیر طبیعی بین بافت های مقعد کاربرد دارد.…

5 ماه قبل

عمل جراحی بواسیر یا هموروئید

عمل جراحی بواسیر یا هموروئید یزمانی انجام می شود که بیمار به درمان های دارویی…

6 ماه قبل

همه چیز درباره کیست مویی پایین کمر

شایع ترین محل کیست مویی قسمت تحتانی ستون فقرات در ناحیه ساکروم می باشد. بیماران…

5 سال قبل