هموروئید خارجی یا بواسیر یکی از بیماری های شایع است که ممکن است برای هر کسی در هر سنی اتفاق بیفتد. در این حالت رگ های اطراف مقعد ملتهب و متورم شده و موجب ایجاد برجستگی در قسمت خارجی یا همان خط دندانه های مقعد می گردد. در واقع در این بیماری سیاهرگ های وریدی در اثر عوامل مختلف متورم و کشیده می شود و به صورت یک توده خارجی در قسمت خارجی مقعد قرار می گیرند. در این حالت ممکن است دیواره رگ ها به حدی نازک شود که موجب ایجاد خونریزی هنگام اجابت مزاج می گردد.

بیماری هموروئید خارجی در حالت عادی قابل کنترل بوده و می توان با رعایت نکات بهداشتی و غذایی از پیشرفت آن جلوگیری کرد. اما در موارد شدید ابتلا به هموروئید داخلی ممکن است نیاز به درمان های جراحی یا لیزر برای از بین بردن توده ی ایجاد شده باشد. ما در این مقاله به بررسی علت ایجاد هموروئید و راه های درمان آن می پردازیم.

علل هموروئید خارجی

هنوز عامل دقیقی که باعث ایجاد هموروئید خارجی می شود مشخص نیست، اما عوامل احتمالی عبارتند از:

  • بلند کردن اجسام سنگین
  • بارداری
  • سالخوردگی و افزایش سن
  • زور زدن هنگام مدفوع و یبوست
  • اسهال طولانی مدت
  • عدم دریافت فیبر کافی در رژیم غذایی
  • نشستن طولانی مدت

علائم هموروئید

طیف وسیعی از علائم می تواند فرد مبتلا به بواسیر یا هموروئید خارجی را تحت تاثیر قرار دهد. علائم بسته به شدت بیماری ممکن است متفاوت باشد.  این علائم عبارت اند از :

  • وجود یک یا چند توده حساس روی پوست نزدیک دهانه مقعد
  • خارش در اطراف ناحیه رکتوم یا مقعد
  • درد در اطراف مقعد، به ویژه هنگام نشستن های طولانی مدت
  • خونریزی هنگام مدفوع

درمان هموروئید خارجی

همانطور که در قسمت های قبل اشاره شد، هموروئید خارجی در بسیاری از موارد قابل کنترل است. هنگامی که شدت بیماری افزایش یابد و توده ی ایجاد شده در اطراف مقعد به قدری بزرگ باشد که بیمار هنگام مدفوع و یا نشستن دچار درد و ناراحتی می گردد، نیاز است که درمان های جراحی صورت گیرد.

در روش های عمل جراحی بواسیر یا هموروئید که به صورت سرپایی انجام می شود، زائده ایجاد شده به وسیله روش های سنتی و یا با استفاده از لیزر پرتوان برداشته می شود. در این روش با چند روز رعایت رژیم غذایی و مراقبت، بیمار درمان می گردد. اما در مواردی که بیماری شدید نیست، می توان با روش های درمان خانگی هموروئید از پیشرفت بیماری جلوگیری و التهاب آن را کاهش داد. برخی از این درمان ها عبارت اند از :

اصلاح رژیم غذایی : افزایش دریافت فیبر در رژیم غذایی روزانه با افزایش حجم و نرمی مدفوع همراه است. هر دو این عوامل می توانند به دفع راحت مدفوع کمک زیادی کنند. افزودن فیبر به رژیم غذایی باعث نرم شدن مدفوع و جلوگیری از تشدید هموروئید خارجی می شود. استفاده از سبزیجات، میوه ها، زیتون، انواع کلم و … می تواند باعث سلامت دستگاه گوارش و همچنین افزایش فیبر گردد.

حفظ بهداشت مقعد : شستشوی روزانه و حمام می تواند در کاهش علائم هموروئید خارجی مثل التهاب و خارش مفید باشد. حفظ بهداشت مقعد از ملتهب شدن و تشدید بیماری جلوگیری می کند. و در نهایت برای درمان بواسیر نقش کلیدی دارد.

برداشتن فشار بر ناحیه: اگر شغل شما نشسته است و مدت طولانی فشار بر ناحیه مقعد وجود دارد توصیه می شود که پس از هر نیم ساعت نشستن 5 دقیقه راه بروید. همچنین استفاده از بالش طبی و رینگ نیز مقدار قابل توجهی از فشار را از روی ناحیه مقعد و پاکه هموروئید خارجی بر میدارد.

دکتر زهرا سعادتی

اشتراک گذاری
منتشر شده توسط
دکتر زهرا سعادتی

پست های اخیر

نحوه عمل جراحی کیست مویی

کیست مویی با توجه به شرایطی که بر بیمار تحمیل می کند (مانند درد و…

5 ماه قبل

لیزر آبسه مقعدی چگونه انجام می شود؟

تخلیه آبسه و برداشتن بافت آلوده با جراحی روش کلاسیک درمان آبسه های مقعدی است…

5 ماه قبل

لیزر کیست مویی چگونه انجام می شود؟

لیزر کیست مویی یکی از روش های درمانی نوین است که در سال های اخیر…

5 ماه قبل

درمان بواسیر با چند روش ساده

بواسیر یا هموروئید، یک مشکل شایع در زمینه سیستم گوارشی است که معمولاً با ورم…

10 ماه قبل

لیزر فیستول مقعدی

لیزر فیستول مقعدی یک روش نسبتا جدید برای درمان بیماری فیستول می باشد. جراحی فیستول…

10 ماه قبل

آنچه که باید درباره بواسیر بدانید

بواسیر نوعی بیماری مزمن است که به دلایل مختلف در هر فردی ایجاد می شود.نام…

11 ماه قبل