شایع ترین محل کیست مویی قسمت تحتانی ستون فقرات در ناحیه ساکروم می باشد. بیماران معمولا با شکایت ترشح یا درد در این ناحیه مراجعه می کنند. علامت آن وجود یک یا چند عدد سینوس در پایین کمر یا دنبالچه می باشد. اگر بیمار در مراحل اولیه کیست مویی پایین کمر مراجعه کند می توان بدون عمل جراحی و فقط با فیبر لیزر کیست را از بین برد.
اما اگر بیمار در مراحل بعدی و با عوارض مراجعه کند باید بافت حاوی این کیست با لیزر پرتوان یا بدون لیزر برداشته شود. چون عود این بیماری شایع است هنگام عمل باید بافت حاوی سینوس بطور کامل برداشته شود و بعد از عمل نیز بیمار باید از رویش مو در این ناحیه جلوگیری کند.
علائم کیست مویی پایین کمر در مراحل اولیه ممکن است تنها برآمدگی و التهاب باشد و حتی سوراخ های سینوس نیز مشخص نباشد. اما اگر کیست مویی درمان نشود، در مراحل پیشرفته آبسه های دردناک و حتی با عارضه فیستوله شدن کیست مویی پایین کمر روبرو خواهید شد.
کیست مویی پایین کمر خطرناک نیست و در موارد نادر منجر به سرطان خواهد شد. تنها باید در نظر داشته باشید که در اولین فرصت بهترین روش درمان کیست را انتخاب و پیگیری نمایید. این بیماری بیشتر از این که خطرناک باشد آزاردهنده و مانع آسایش بیمار در طول زندگی می باشد.
از بی علامتی تا درد، عفونت، قرمزی، تب و لرز و ترشح چرکی، گرمی پوست، ورم از علائم کیست مویی پایین کمر می باشند. اگر مجرای این سوراخ ها بسته شود ترشحات چرکی داخل حفره تجمع پیدا کرده و باعث ایجاد آبسه می شود. آبسه کیست مویی با درد شدید همراه است. به طور اختصار علائم کیست مویی به شرح زیر است:
کیست مویی پایین کمر در زنان شیوع کمتری نسبت به مردان دارد و یک دلیل آن می تواند عدم وجود موهای ضخیم باشد. زیرا یک دلیل مهم بروز کیست مویی وجود موهای ضخیم در این ناحیه است. همچنین دخترانی که در آستانه کنکور و امتحان هستند به دلیل این که مدت طولانی روی صندلی می نشینند ممکن است به کیست مویی پایین کمر مبتلا شوند. پیشنهاد ما به این گروه این است که از یک بالشت نرم و صندلی راحت استفاده کنند و برای مدت طولانی در یک حالت ننشینند. از بین بردن موهای زائد با یک روش مناسب مثل لیزر نیز بسیار موثر است.
برخی از زنان نیز در طول دوران بارداری به کیست مویی مبتلا می شوند. زیرا در این دوران بیمار دچار نوسانات شدید هورمونی می باشد. همچنین
کیست پیلونیدال یا سینوس پیلونیدال یک کیسه کوچک پوستی در قسمت پایین کمر می باشد، که داخل آن مو وجود دارد. یعنی سینوس پیلونیدال همان کیست مویی است. این کیست به صورت یک منفذ پوستی کوچک نمایان می شود ولی گاهی اوقات فقط یک فرورفتگی حاوی مو می باشد. بیماری پیلونیدال به شکل یک آبسه حاد یا سینوس تخلیه شونده در ناحیه ساکروکوسیکس بروز می کند. این کیست معمولا در انتهایی ترین نقطه ستون فقرات ایجاد می شود.
پایلونیدال از کلمه ی لاتین pilus به معنی مو و nidus به معنی آشیانه گرفته شده است.از سن ۲۴-۱۵ سالگی رخ داده و بعد از سن ۴۰ سالگی غیر شایع است .این بیماری در مردان شایع تر است. گاهی بدون علامت بوده و فقط در معاینه سوراخ های ریز پوستی دیده می شود و گاهی ترشحات چرکی یا خونابه ای از این سوراخ ها خارج می شود. شیوع ۲۶ نفر در هر ۱۰۰۰۰۰ نفر است.
دو علت اصلی برای بروز کیست مویی پایین کمر بیان می کنند:
علت قوی تر بروز کیست مویی فرورفتن مو های این ناحیه به داخل پوست است. به همین علت این بیماری در افراد پرمو و افرادی که شغل نشسته دارند بیش تر دیده می شود.
نشستن های طولانی، چاقی، تعریق شدید، سابقه خانوادگی شکاف عمیق بین دو باتک، شرایط شغلی (افرادی که در محل کار به طور طولانی حالت نشسته دارند) و فشار شدید و یا ضربه های تکرار شونده به این ناحیه.
در جنگ جهانی دوم بیشتر از 80هزار سرباز به علت مشکلات مربوط به کیست مویی پایین کمر در بیمارستان بستری شدند که بیشتر آنها راننده های جیپ یا شبیه آن بودند. زیرا در این راننده ها ناحیه استخوان دنبالچه تحریک شده یا تحت فشار شدید بر روی پوست و بافت ناحیه بود. به همین علت به آن بیماری سربازان جیپ سوار هم می گفتند
تشخیص کیست مویی با معاینه فیزیکی و دیدن سوراخ های ریز بین دو باتک انجام می شود. بطور معمول آزمایش خون و عکس برداری لازم نیست. اما اگر جراح شما به وجود کیست مویی مشکوک باشد یا نیاز باشد که وسعت جراحی را قبل از باز کردن ناحیه تخمین بزند ممکن است برای بیمار ام آر آی یا سونوگرافی تجویز نماید.
در معدود مواردی که جراح به سرطان کیست مویی مشکوک باشد نمونه برداری از ناحیه انجام می شود. در مواقعی که نمونه بدخیم باشد بیمار به آنکولوژیست ارجاع داده می شود و بدون نظر و تشخیص این متخصص جراحی و تخلیه کیست مویی و بافت بدخیم انجام نمی شود.
تشخیص افتراقی شامل کیست درموئید و تراتوم این ناحیه است. تظاهرات کیست مویی می تواند شبیه تراتوم این منطقه باشد که به همین علت تشخیص درست خیلی مهم است زیرا اگر تشخیص تراتوم باشد موضع باید کامل خارج شده و با انکولوژیست مشاوره شود.
برخی بیماران نیز با شکایت از کیست مویی مراجعه می کنند. باید گفت که این گروه از بیماران به فیستول مبتلا می باشند و به اشتباه تصور می کنند که دچار کیست مویی شده اند.
لیزر موهای زائد از ایجاد کیست مویی پایین کمر و عود پس از عمل جراحی کیست مویی پیشگیری می کند. خشک و تمیز نگه داشتن ناحیه، پوشیدن لباس گشاد،اجتناب از نشستن های طولانی، کاهش وزن در افراد چاق به کاهش عود کمک می کند.
اگر کیست مویی پایین کمر درمان نشود عوارض زیر را بروز می دهد:
کیست مویی پایین کمر در هر مرحله ای که باشد نیازمند جراحی می باشد. به هیچ وجه درمان دارویی در کیست مویی پایین کمر جواب قطعی نمی دهد. قبل از اینکه جراحی باز کیست مویی انجام گیرد برای آمادگی قبلی بیمار آنتی بیوتیک و بعد از جراحی هم آنتی بیوتیک تجویز می شود. در جراحی با تیغ و کوتر بهتر است که زخم جراحی کیست مویی باز گذاشته شود.
اما در جراحی کیست مویی پایین کمر با لیزر پرتوان این مشکلات وجود ندارد. معمولا نیازی به تجویز آنتی بیوتیک بعد از جراحی وجود ندارد. همچنین جراح می تواند زخم باز جراحی را با بخیه ببندد تا بیمار نیاز به تعویض روزانه پانسمان فشاری داخل زخم باز نداشته باشد.
اگر بیمار با آبسه کیست مویی پایین کمر مراجعه کند باید تحت عمل جراحی اورژانس تخلیه آبسه قرار بگیرد. در صورت وجود سلولیت و التهاب پوستی آنتی بیوتیک تجویز می شود. در غیر این صورت لزومی به تجویز آنتی بیوتیک نیست. وقتی آبسه تخلیه شد مدتی طول می کشد تا التهاب پوستی رفع شود. وقتی عفونت و التهاب پوستی کاملا بهبود پیدا کرد می توان عمل اصلی خارج کردن کیست را انجام داد.
اگر در معاینه ی بیماری که با آبسه این ناحیه پایین کمر مراجعه می کند سینوس واضح پوستی دیده نشود ممکن است این آبسه به دلیل کیست مویی نباشد و با تخلیه اولیه بهبود یابد. زمانی که تشخیص کیست مویی برای بیمار گذاشته می شود عمل جراحی اصلی باید هرچه سریع تر برای بیمار انجام شود. زیرا با گذشت زمان وسعت کیست مویی بیشتر شده و عوارض آن مانند فیستول به سطح پوست ممکن است بروز کند. بهتر است لیزر کیست مویی توسط متخصص جراحی و لیزر ماهر انجام شود.
به طور کل عمل جراحی کیست مویی پایین کمر به دو روش باز و بسته انجام می شود. ممکن است هر یک از این روش ها با لیزر پرتوان یا با تیغ جراحی یا حتی کوتر انجام شود. انتخاب ابزار جراحی بسته به مهارت جراح متفاوت است. اما بهترین ابزار جراحی کیست مویی در حال حاضر لیزر پرتوان دی اکسید کربن می باشد. جراحی باز و بسته کیست مویی نیز با روش های مختلفی انجام می شود که در ادامه توضیح می دهیم.
این عمل با بی حسی نخاعی یا بیهوشی عمومی انجام می شود.در این روش بافت حاوی کیست مویی بطور کامل خارج می شود. اگر کیست بطور کامل خارج نشود احتمال عود زیاد است و به همین خاطر می توان از تزریق مواد رنگی قبل از شروع عمل کمک گرفت. بعد از خارج کردن کیست، زخم باز گذاشته شده و با گاز استریل پر می شود. یک تا دو روز بعد می توان گازها را خارج کرده و زخم را با سرم نمکی شستشو داد.
گاهی می توان از ژل یا پماد های تسریع کننده رشد بافتی کمک گرفت. سپس زخم باید مجددا با گاز استریل پر شود. زخم ممکن است در روزهای اول ترشح زیادی داشته باشد که غیر طبیعی نبوده و عفونی نیست. اگر داخل زخم با گاز پر نشود ترشحات در این محل جمع شده و بوی بد می گیرد. قبل از انجام پانسمان بیمار می تواند حمام کرده و داخل زخم را شستشو کند یا در لگن آب گرم با مقدار بسیار کمی بتادین بنشیند. در این روش بعد از ۳-۲ ماه زخم ترمیم خواهد شد،
در روش عمل جراحی کیست مویی پایین کمر به روش بسته بعد از خارج کردن کیست، زخم به روش های مختلف بسته می شود:
بستن به روش ساده یا فلپ بافت اطراف بسته به نظر جراح می توان از درن برای خروج ترشحات استفاده کرد. بخیه ها ۱۴-۱۰ روز بعد خارج می شود.
بستن زخم بوسیله فلپ بطور اصلی در کیست های عود کرده یا دچار عارضه انجام می شود. این روش اسکار جراحی را کم تر کرده و باعث مسطح تر شدن فاصله بین دو باتک و کم تر شدن عود می شود. یک روش جدید و کم تر تهاجمی تراشیدن کیست و پرکردن آن با چسب فیبرین است. این روش فوائدی دارد که شامل درد کم تر از جراحی سنتی و برگشتن سریع تر به زندگی نرمال بعد از یک تا دو روز است.
یک روش دیگر تزریق فنل است. اگر زخم جراحی در خط وسط بخیه زده شود احتمال عود آن بیش تر است. بهترین روش عمل جراحی کیست مویی پایین کمر به روش بسته با لیزر پرتوان و با روش بخیه پلاستیک و زیبایی است.
در روش جراحی با زخم باز پانسمان اولیه معمولا بعد از 24 تا 48 ساعت ترجیحا توسط جراح اولیه برداشته می شود. زخم شستشو شده و مجددا پانسمان می شود. همانطور که قبلا گفته شد ممکن است زخم در روزهای اول ترشح زیادی داشته باشد که غیر طبیعی نیست. زخم کم کم قرمز شده و ترشحات کم تر می شود. بسته به نظر پزشک می توان از پماد یا ژل های تسریع کننده رشد بافتی کمک گرفت.
در جراحی کیست مویی پایین کمر به روش بسته بیمار در روزهای اولیه پانسمان سطحی دارد. گاهی پزشک جراح برای بیمار درن، جهت تخلیه ترشحات می گذارد که پس از کاهش ترشحات می توان آن را خارج کرد. به علت نزدیکی این ناحیه به مقعد باید مراقب بود که زخم آلوده نشود. معمولا بخیه ها بعد از 10 تا 14 روز خارج می شوند. نکته مهم در هر دو روش این است که شخص باید بعد از عمل از تجمع و رشد مو در این ناحیه جلوگیری کند.
عوارض بعد از جراحی کیست مویی بسته به نوع جراحی بین 1 الی 3 طول خواهد کشید. این جراحی به دلیل تخریب و تخلیه بخشی از بافت ناحیه پایین کمر و دنبالچه نیاز به تحمل عوارضی مثل:
اگرچه 40 تا 50 درصد بیماران مبتلا به کیست مویی پایین کمر ممکن است عود را تجربه کنند اما پیش آگهی طولانی مدت عالی است. در موارد نادر که کانسر رشد می کند پیش آگهی را تغییر می دهد. مرگ و میر از کیست مویی بی نهایت نادر است. اغلب بیماران به دلیل
به علت بسته شدن عروق کوچک توسط لیزر خون ریزی حین عمل کیست مویی به حداقل می رسد
لیزر عصب های قطع شده ی حین برش جراحی را ترمیم می کند و به همین علت درد بعد از عمل کیست مویی کاهش می یابد. از همه مهم تر اینکه لیزر دی اکسید کربن هنگامی که به بستر زخم تابانده می شود باعث از بین رفتن ریشه های باقیمانده احتمالی حین عمل کیست مویی می شود.
استفاده از لیزر درمانی بعد از عمل برای سرعت بخشیدن به ترمیم زخم کیست مویی موثر است.
لازم به ذکر است که در بیمارانی که توسط این جانب با لیزر عمل شده اند تا کنون هیچ مورد عودی مشاهده نشده است. در بیمارانی که به علت های مختلف زخم کیست مویی بعد از عمل باز گذاشته می شود ۳-۲ ماه طول می کشد تا زخم بسته شود. برای ترمیم سریع تر زخم راه های گوناگونی وجود دارد. یک راه آن استفاده از لیزر درمانی بعد از عمل می باشد. لیزر های کم توان هفته ای ۳-۲ بار به زخم کیست مویی و بافت اطراف تابانده می شود.
این لیزر با ایجاد بیو استیمولیشن باعث ترمیم سریع تر زخم کیست مویی می شود. البته باید توجه داشت که میزان اشعه ی تابیده شده به بستر زخم از بافت اطراف کم تر بوده و باید بطور دقیق محاسبه شود.
همانطور که ذکر شد درمان های دارویی در درمان قطعی کیست مویی به تنهایی کاربردی ندارند. همچنین درمان های خانگی کیست مویی پایین کمر به تنهایی کاربردی نخواهند بود. اما اگر با نظر جراح معالج این روش های خانگی درمان را به کار بگیرید نه تنها سودمند خواهند بود بلکه دوره نقاهت شما را بسیار کوتاه می کنند.
فاکتورهای ریسک کیست مویی عبارتند از:
چاقی، زندگی بدون تحرک، تشستن های طولانی، زیاد بودن موهای بدن، موهای سفت و خشن، و بهداشت ضعیف
واكنش گرانومات وز نسبت به نفوذ شفت مو از خارج به داخل اپيدرم، سينوس پيلونيدال نافي ناميده مي شود. بسياري از بيماران مبتلا به سينوس پيلونيدال نافي هرگز تحت اقدامات تهاجمي قرار نمي گيرند و بنابراين دربسياري از موارد، از بيماران نمونه پاتولوژي اخذ نمي شود. مك كلنتان ( 2000 )، مشاهده كلافه مو را يكي از روشهاي تشخيص باليني اين بيماري عنوان مي كند.
مطالعه حاضر به گزارش مواردي كه به صورت پاتولوژيك يا باليني با1375 در بيمارستان بقيه ا… الاعظم تحت جراحي – تشخيص سينوس پيلونيدال نافي مطابقت داشت ند و طي سالهاي 1382قرار گرفته بودند، اختصاص دارد.روش بررسي : اين مطالعه به صورت گذشته نگر انجام شد و طي آن سينوس پيلونيدال نافي به صورت باليني و بر پايه گزارش خروج كلافه مو توسط بيمار (در تاريخچه باليني) و يا مشاهده كلافه مو توسط جراح(طي معاينه باليني يا حين عمل) تشخيص داده شد .
داده هاي دم وگرافيك(سن، جنس، شغل و محل سكونت )، باليني (نوع علايم و طول مدت علايم ) و 1375 در – درماني(نوع بيهوشي و طول مدت بستري ) 56 بيمار مبتلا به سينوس پيلونيدال نافي كه در بين سالهاي 1382 بيمارستان بقيه ا… الاعظم تحت جراحي قرار گرفته بودند، بررسي شدند. 24 سال بود. شايع ترين علايم ±4/ 12 سال و 7 –
یافته ها: محدوده و ميانگين (انحراف معيار ) سني بيماران به ترتيب 40 43 % بود. طول مدت بستري بيماران، 1 تا 10 / 50 %) و خونريزي ( 9 / 94 %)، درد ( 9 / بيماران به ترتيب شامل ترشح از ناف ( 7روز بود.نتيجه گيري: مطرح نمودن تشخيص باليني سين وس پيلونيدال نافي احتمالاً مي تواند به تشخيص موارد بيش تري از بيماران مبتلا به اين بيماري كمك كند . به نظر مي رسد كه اين اقدام خواهد توانست تا شيوع واقعي اين بيماري را بيش تر از تصور قبلي مشخص كند.
منبع این مقاله سایت تخصصی hemorrhoid.ir مطلب کیست مویی پایین کمر تایید شده توسط دکتر زهرا سعادتی
کیست مویی با توجه به شرایطی که بر بیمار تحمیل می کند (مانند درد و…
تخلیه آبسه و برداشتن بافت آلوده با جراحی روش کلاسیک درمان آبسه های مقعدی است…
لیزر کیست مویی یکی از روش های درمانی نوین است که در سال های اخیر…
بواسیر یا هموروئید، یک مشکل شایع در زمینه سیستم گوارشی است که معمولاً با ورم…
لیزر فیستول مقعدی یک روش نسبتا جدید برای درمان بیماری فیستول می باشد. جراحی فیستول…
بواسیر نوعی بیماری مزمن است که به دلایل مختلف در هر فردی ایجاد می شود.نام…