رژیم غذایی بیماران شقاق موضوع مهمی است که این دسته از بیماران باید از برنامه غذایی سالم پیروی کنند. نکته مهم رژیم غدایی بیماران شقاق این است که منجر به یبوست یا اسهال بیمار نشود. درمان سریع شقاق به دلیل درد و ناراحتی های شدیدی که برای بیماران به وجود می آورد اولویت بیماران است. در این بین مهمترین موضوعی که می تواند در درمان بیماری شقاق موثر باشد رژیم غذایی متعادل و سالم است. رژیم غذایی سالم در صدد سالم سازی غذای مفید و هضم آسان آن است. با توجه به تحقیقات انجام شده بیش از ۹۰ درصد بیماری های مقعدی و شقاق را می توان بدون جراحی و با رژیم غذایی اصولی درمان کرد.
در واقع پیروی از رژیم غذایی سالم و پرفیبر برای درمان بیماری شقاق یکی از موثر ترین راه هایی است که در کاهش درد و علائم شقاق موثر است. استفاده از غذاهای فیبردار در رژیم غذایی افراد تعادل رژیم را حفظ می کند. در رژیم غذایی بیماران شقاق قرار دادن میوه، سبزیجات، غلات و نان های سبوس دار در هر وعده صبحگاهی ضروری است. این نوع رژیم میتواند علاوه بر درمان این بیماری در افراد سالم از ابتلا به شقاق جلوگیری کند. برای صبحانه استفاده از میوه های کم کالری و نان سنگک و نان جو توصیه می شود. استفاده از نان سفید به خصوص در وعده صبحانه مناسب نمی باشد.
بایدها و نبایدهای رژیم غذایی بیماران شقاق
فهرست نادرست رژیم غذایی بیماران شقاق غذاهای فرآوری شده ای مانند انواع کنسرو، سوسیس و کالباس، غذاهای حاوی ادویه جات تند، مواد غذایی شور و یا چرب مانند انواع فست فود، نوشیدنی های کافئین دار مانند چای و قهوه، محصولات لبنی پرچرب، برنج و آرد سفید می باشد.
افراد برای درمان این بیماری می بایست از غذاهای چرب و فست فود خودداری کنند و به جای آنها از موادی مانند سیب زمینی آبپز، حبوبات و سبزیجات مانند سالاد استفاده کنند. توصیه میشود برای وعده های غذایی شام و ناهار از برنج استفاده نشود. استفاده از روغن زیتون، مصرف مداوم آب، مصرف شیر در وعده صبحانه، مصرف زیاد میوه، استفاده از مواد غذایی فیبردار در فهرست رژیم غذایی بیماران شقاق قرار می گیرد.
از آن جایی که اصلی ترین علت بیماری شقاق، یبوست است برای کنترل این مشکل باید از غذاهای فیبردار استفاده کرد. بنابراین می توان گفت که بهترین رژیم غذایی بیماران شقاق برنامه غذایی است که حاوی فیبر باشد. فیبر برای همه انسانها ماده ضروری است که با پایه گیاهی در بدن، آنزیم مورد نیاز برای هضم آن وجود ندارد و در کنترل یبوست موثر است. میوه ها و سبزیجاتی که حاوی فیبر هستند عبارتند از؛
- هندوانه
- گلابی
- کدو
- انگور
- پرتقال
- هویج
- کلم
- نارگیل
- آلو
یکی دیگر از روش هایی که به کمک آن می توان یبوست را کاهش داد مصرف آب و مایعات به میزان کافی است. آب در نرم کردن مدفوع موثر است و از یبوست جلوگیری می کند و در نتیجه می تواند از بروز شقاق نیز جلوگیری کند. روزانه مصرف حداقل ۸ لیوان آب ضروری است.