بواسیر یا هموروئید، یک مشکل شایع در زمینه سیستم گوارشی است که معمولاً با ورم یا التهاب وریدهای موجود در محیط پشت سردریچه رکتوم (معمولاً معروف به شرجیه) همراه است. درمان بواسیر معمولاً در چند مرحله انجام میشود و میتواند شامل تغییرات در رفتارهای زندگی روزمره، داروها و در موارد شدیدتر، روشهای لیزر و جراحی باشد.
تغییر سبک زندگی برای بهبود بواسیر
تغییر در رفتارهای زندگی و رعایت توصیه های زیر میتواند به پیشگیری و درمان بواسیر (هموروئید) کمک کند و در مواردی که بواسیر وجود دارد، به بهبود و مدیریت آن کمک کند:
- مصرف آب کافی: مصرف آب به مقدار کافی برای حفظ رطوبت مدفوع مهم است. آب کمتر در مدفوع میتواند آن را خشک کند و باعث تشدید علائم بواسیر شود. توصیه میشود حداقل 8 لیوان آب در روز مصرف کنید.
- جلوگیری از تجربه یبوست: تجربه یبوست میتواند فشار روی مقعد را افزایش دهد و به تشدید بواسیر منجر شود. برای جلوگیری از یبوست، میتوانید از رژیم غذایی حاوی فیبر بالا استفاده کنید و مصرف میوه ها و سبزیجات غنی از فیبر را افزایش دهید.
- افزایش مصرف فیبر: مصرف غذاهای غنی از فیبر مانند میوه ها، سبزیجات، غلات کامل، و غذاهای حاوی فیبر میتواند مدفوع را نرم تر کند و از تنش در ناحیه مقعد جلوگیری کند.
- به مدت طولانی در توالت ننشینید: نشستن بر روی توالت به مدت طولانی میتواند فشار بیشتری را به ناحیه مقعد وارد کند.
- تخلیه منظم مدفوع: سعی کنید در زمان های منظم به تخلیه مدفوع بپردازید و تعداد تلاش های زائد برای تخلیه مدفوع را کاهش دهید.
این تغییرات در رفتارهای زندگی می توانند به جلوگیری و درمان بواسیر کمک کنند. اگر علائم بواسیر شما بهبود نیافت یا شدت بیشتری پیدا کرد، حتماً به پزشک مراجعه کنید تا مشاوره و درمان دقیقتری دریافت کنید.
داروها برای درمان بواسیر
داروها میتوانند در درمان بواسیر (هموروئید) موثر باشند و معمولاً به منظور کاهش التهاب، درد و تورم در ناحیه مقعد استفاده میشوند. در ادامه، چند دسته از داروهای مورد استفاده در درمان بواسیر آورده شده است:
- کرم های موضعی:
- کرم ها یا پمادهای حاوی کورتیکواستروئیدها: این داروها معمولاً حاوی کورتیکواستروئیدهای معتدل به عنوان مواد فعال هستند و به کاهش التهاب و تورم کمک میکنند.
- کرم موضعی ضد درد: از مواد مختلفی مانند لیدوکائین یا بنزوکائین برای کاهش درد در منطقه بواسیر استفاده میشود. اما نباید زیاد روی پوست باقی بمانند.
- مکمل های دارویی:
- داروهای معتبر حاوی دیکلوفناک: این داروها به عنوان ضد التهاب و مسکن عمل میکنند و میتوانند در کاهش التهاب بواسیر کمک کنند.
- داروهای مخصوص تنش عروق:
- داروهای مخصوص تنش عروق (مانند فنیلافرین) معمولاً برای تقویت دیوار عروق و جلوگیری از خونریزی از بواسیر استفاده میشوند.
- شیاف بواسیر :
- شیاف ها معمولاً به منظور تسکین درد و کاهش التهاب بواسیر در داخل مقعد استفاده می شوند. معمولا توصیه می شود از شیاف استفاده نکنید و فشار مضاعف به مقعد وارد نکنید.
نکته مهم: قبل از مصرف هر گونه دارو یا شیاف، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید تا مطمئن شوید که داروها مناسب و بدون عوارض جانبی خاصی برای شما هستند. همچنین، از توصیه های پزشک خود برای مدت و نحوه مصرف دقیق پیروی کنید. اگر علائم بواسیر شما بهبود نیافت یا بدتر شد، حتما به پزشک مراجعه کنید.
روش های جراحی درمان بواسیر
در صورتی که بواسیر شما در مراحل پیشرفته باشد یا با درمان های معمولی شکست خورده باشید، ممکن است نیاز به روش جراحی بواسیر داشته باشید. روشهای جراحی برای درمان بواسیر شامل موارد زیر میشوند:
- هموروئیدکتومی:
- در این روش، بواسیر تخریب و برش داده می شود. این روش معمولاً برای بواسیرهای بزرگ و درمانناپذیر به وسیله داروها یا دیگر روشها استفاده می شود.
- جراح از موضع بواسیر برشهای کوچک انجام می دهد و بواسیرها را بریده و برمی دارد. این روش با توجه به نوع بواسیر و شدت آن ممکن است بیشترین تاثیر را داشته باشد.
- لیزر بواسیر:
- از انرژی لیزر کم برای کوچک کردن بواسیر و جلوگیری از خونریزی استفاده می شود. این روشها معمولاً مناسب برای بواسیرهای کوچکتر و درجه متوسط هستند. اما لیزر پرتوان برای برداشتن بواسیر، بدون خونریزی و با سرعت ترمیم بالا استفاده می شود.
- لیگاسیون:
- در این روش، یک لیگاتور مخصوص به بواسیر اعمال میشود تا عروق خونی که منجر به بواسیر شدهاند را ببندد. این روش نسبتا قدیمی و دردناک برای بواسیرهای داخلی مناسب است.
- هموروئیدکتومی پیچیده:
- اگر بواسیر شما پیچیده باشد و با روشهای دیگر درمان نشود، ممکن است نیاز به یک هموروئیدکتومی پیچیده داشته باشید. این روش شامل جراحی پیچیدهتری میشود و ممکن است نیاز به بیهوشی عمومی داشته باشد.
تصمیم به انجام یکی از روشهای جراحی برای درمان بواسیر باید با مشورت با پزشک گرفته شود. پزشک شما باید نوع بواسیر، شدت آن، و وضعیت سلامت شما را ارزیابی کند تا به شما راهنمایی مناسبی برای درمان بدهد. همچنین، مراقبت های پساعملیاتی و راهنمایی های پزشک برای پس از جراحی بواسیر بسیار مهم هستند تا عوارض و تجدید ظهور بواسیر را کاهش دهند.
وازلین برای درمان بواسیر
در دسته درمان های خانگی، استفاده از وازلین برای درمان بواسیر و شقاق تا حدی کاربرد دارد. توجه کنید که وازلین از مشتقات نفتی است و نباید به طور خوراکی مصرف شود. همچنین از وازلین تصفیه نشده برای استفاده موضعی استفاده نکنید. زیرا در برخی از تحقیقات ذکر شده که مصرف وازلین تصفیه نشده می تواند منجر به بروز سرطان پوست شود.
برای درمان زخم و التهاب بواسیر و همچنین دفع مدفوع راحت می توانید به مدت 3 روز قبل و بعد از دفع مدفوع از وازلین تصفیه شده استفاده کنید. وازلین به ترمیم زخم کمک می کند و هنگام عبور مدفوع از مقعد مانع تازه شدن زخم و التهاب این ناحیه می شود. توصیه می شود قبل از مصرف وازلین مقدار کمی از آن را روی پوست دست امتحان کنید. زیرا برخی افراد به وازلین حساسیت دارند و می تواند مشکل بواسیر و شقاق را برای این دسته از بیماران تشدید نماید.